Så steker du i din gjutjärnspanna

De som gillar gjutjärnspannor har en tendens att gilla dem väldigt mycket och det är inte svårt att förstå varför. Bortsett från att de är hållbara så kan man även få väldigt goda resultat när man steker i dem.

Så vad ska du då tänka på när du steker i din gjutjärnspanna?

  • Det första du bör göra är att ställa pannan på spisen en stund innan du ska påbörja stekandet. På så vis hinner den få en jämn värme i hela pannan. Det kräver lite planering, men sedan har du en panna som håller värmen väldigt bra.
  • Stänk i några droppar vatten i pannan för att ta reda på om den har rätt värme. När vattendropparna ”hoppar” omkring och fräser så har du rätt värme och kan börja steka.
  • Använd rätt matfett. Det bästa är att använda flytande stekmargarin. Värm margarinet i pannan. När det är brynt kan du lägga i det du ska steka.
  • Tänk på att en gjutjärnspanna är gjord av just järn och därför kan bli väldigt het. Det gäller även för handtaget, såvida det inte är i trä. Använd därför en ugnsvante när du hanterar din uppvärmda panna.
  • Rengör pannan direkt efter matlagningen (se separat artikel).

Steka kött i gjutjärnspanna

Din gjutjärnspanna är väldigt bra att steka kött i eftersom den klarar av hög värme och du därför kan få en fin stekyta på köttet. Tänk bara på att ta ur köttet ur pannan så fort det är färdigstekt. En gjutjärnspanna håller som sagt värmen väldigt bra och även om du tar av pannan från spisen fortsätter köttet stekas i den. Gjutjärnspannan är även idealisk för bräsering och halstring.

Fritera kyckling i gjutjärnspanna

Entusiasterna har rätt: man kan göra fantastiskt god friterad kyckling i gjutjärnspanna. Därför måste vi faktiskt bjuda på några fina recept på det: Southern Living’s bästa recept på friterad kyckling.

Baka bröd i gjutjärnspanna

Det kanske du inte kände till? Men faktum är att det går jättebra och det finns gott om recept på nätet. Här är ett som vi gillar: pannbakat örtbröd.

”Kan jag woka i min gjutjärnspanna?”

Vi tycker att du kan det, och får medhåll av matlagningssajten Bon Appetít, som även deklarerar att de gärna skulle ropa ut från bergstopparna hur mycket de älskar gjutjärnspannor. Om din panna är väl inbränd så kan du få väldigt fina resultat när du wokar i den, eftersom den inte tappar värme när du lägger i maten som andra pannor gör.

Det här var några exempel på hur du kan använda din gjutjärnspanna. Med fantasi och Internet kan du komma på många fler.