Så sköter du din gjutjärnspanna

Glöm allt du hört om att en gjutjärnspanna är svår att sköta eller att den blir sunkig med tiden. Med rätt skötsel – som inte alls är svår eller tidskrävande – kan du inte bara hålla din gjutjärnspanna ren utan dessutom använda den mycket längre än någon annan stekpanna. Det är inte ovanligt att gjutjärnspannor ärvs från generation till generation. Så hur ska du bära dig åt om du vill att dina barnbarn ska ha lika mycket glädje av din gjutjärnspanna som du själv har?

Inbränning

Till att börja med så kan du vilja ”bränna in” din gjutjärnspanna ibland. Du har kanske hört att en gjutjärnspanna vanligtvis redan är inbränd när du köper den nu för tiden och att den sedan är ”självinbrännande” genom att man lagar mat i den? Det stämmer. Ändå rekommenderar t ex den flerfaldigt prisbelönta matlagningsbloggen Nom Nom Paleo att man även bränner in pannan själv. Michelle Tam, som ligger bakom Nom Nom Paleo, är för övrigt en uttalad fantast för gjutjärnspannor. Hon har en metod för inbränning som du kan se i bloggen. En enklare metod, som vi har hittat på den svenska bloggen Husmors nyckelknippa, går till så här:

  • Diska noga med varmt vatten (inget diskmedel!).
  • Låt torka på svag värme på platta.
  • Smörj in med matolja eller fett. Använd inte vegetabilisk olja, eftersom det kan ge en något klibbig beläggning.
  • Sätt pannan på en platta med hög värme.
  • När pannan sugit åt sig fettet smörjer du på nytt.
  • Upprepa detta tills pannan inte längre suger åt sig fettet. Då är den mättad och du kan låta pannan svalna och sedan torka bort det fett som inte sögs upp.

”Hur ofta måste jag göra den proceduren?”

Det råder olika meningar om det. Allt från att man aldrig behöver göra det så länge man rengör ordentligt efter varje matlagning till att göra det med viss regelbundenhet. Vårt tips är att låta pannans utseende och beteende bestämma. Om du läser tester av gjutjärnspannor märker du att så länge den ser fräsch ut och maten inte fastnar så sköter gjutjärnspannan underhållet av sig själv. Vill du vara snäll mot din gjutjärnspanna kan du ändå bränna in den någon eller ett par gånger om året.

”Jag har råkat använda diskmedel i min gjutjärnspanna. Är den förstörd nu?”

Nejdå, även om det säkert finns de som vill få dig att tro det. Däremot finns det risk att du har skadat beläggningen i den och du bör därför bränna in den på nytt. Sedan kan du använda den igen utan att vara orolig.

Se kapitlet Rengöra gjutjärnspanna för hjälp och råd.