Dags att köpa gjutjärnspanna?

Att ge sig ut i djungeln av köksredskap kan för många kännas skrämmande då utbudet är stort och det finns många faktorer att väga in vid sitt köp. Stekpannan är ett av våra vanligaste köksredskap, och då är det särskilt viktigt att man väljer rätt.

Undvik stekpannor med kort hållbarhet

När de flesta redskapen försämras med tiden och man tvingas slänga pannor man investerat pengar i kan det kännas tryggt att köpa en stekpanna med lång hållbarhet. Ett redskap som kan komma att bli en del av hushållet.

Gjutjärnspannan är känd för sin långa hållbarhet. Det är ett hederligt redskap som använts av hushåll i generationer. Den sträcker sig så långt bak som till 513 f.kr. i Kina, då den tidigast kända framställningen av gjutjärnspannan ägde rum. Många tycker det känns skönt att slippa plocka fram massa olika redskap varje gång mat ska lagas. För den kreative kocken så är gjutjärnspannan en trogen vän.

Med sin fantastiska värmeledningsförmåga ger den en perfekt stekyta, är värmetålig och tål dessutom att ställas i ugn. Till skillnad från andra stekpannor så blir gjutjärnspannor förvånansvärt nog bättre med ökad användning. Den rostar inte och om du diskar den med borste och varmvatten och sedan smörjer in med lite olja så håller den en hel livstid.

För personer med anemi är det dessutom ett ytterst givmilt redskap, då järn följer med på köpet när mat tillagas i pannan. Det kan också kännas tryggt att veta att inga farliga material kan lossna från gjutjärnspannorna. Teflonpannor är fortfarande vanligt i vissa hushåll, men det har gjorts flera studier som visar att teflon är giftigt. Här kan du bl.a. läsa om hur teflon läcker hormonstörande ämnen till maten i större utsträckning än vad forskare trott.

Att köpa en gjutjärnspanna är bra för miljön

Teflon är en plast som bryts ned vid upphettning och kan därför ge gifter till maten. Vissa hävdar att teflonpannor är ofarliga om man hanterar de på rätt sätt, inte steker på för hög temperatur och inte repar ytan, men hur många är det inte som har en sliten teflonpanna hemma där plasten lossnat och antagligen hamnat i din mage tillsammans med maten?

Naturskyddsföreningen råder istället människor att använda sig av redskap gjorda på gjutjärn –  och i nyhetstidningar skrivs artiklar om hälsosammare matlagning tack vare gjutjärnet. För att slippa oroa sig för att få gifter i magen så är det bättre att använda sig av pannor som gjutjärnspannor. Ur miljöaspekt så är det också det rätta att göra. En överhettad teflonpanna kan avge cancerogena ångor som lagras i våra kroppar och i jordens alla levande organismer. Dessa är i princip omöjliga att bryta ned i naturen. Teflonpannorna behöver ofta slängas då de snabbt blir repiga, vilket inte är bra för miljön. Med en gjutjärnspanna behöver man aldrig oroa sig för att det ska bli repor i pannan.

Gjutjärnspannor ger den bästa matupplevelsen

En annan fördel med gjutjärnspannor är att de blir varmare så mycket snabbare än en vanlig panna, vilket är optimalt för en snabbare matlagning. Är man trött och hungrig på kvällen kan det vara skönt att slippa vänta på att pannan ska värmas upp och få maten serverad fortare på bordet.

För många kan gjutjärnspannor kännas tunga, men idag finns det många lättviktspannor i gjutjärn som väger betydligt mindre. Maten blir så mycket godare i en gjutjärnspanna tack vare värmeledningsförmågan. Den håller värmen bättre än andra stekpannor och tål högre temperaturer samt kan användas på induktionshäll. Ska man steka kött så är gjutjärnspannan det självklara valet, då nyckeln till ett lyckat kött ligger i att steka på rätt värme. Gjutjärnspannor klarar alla typer av spisar och går bra att ställa i ugnar, så länge handtaget inte är gjort av trä.

Det är ingen tillfällighet att gjutjärnspannor använts av hushåll i generationer eller att vi valt att behålla dem i våra hem trots den tekniska utvecklingen och behovet av att ständigt vara uppdaterade med moderna produkter. När utbudet av köksredskap ökar så kan det kännas skönt att veta att det alltid kommer att finnas en produkt vi alla kan lita på. En produkt som inte sviker oss, och som garanterat kommer att få gå i arv. Välj din gjutjärnspanna från listan ovan.