Att använda gjutjärnspanna på induktionshäll

Funderar du på eller har du redan skaffat induktionshäll? Du är inte ensam. I USA tittar man storögt på medan Europa går över till induktion. Och visst har det många fördelar. Nackdelen är dock att många måste köpa nya stekpannor och kastruller. Men det är inget du behöver bekymra dig över om du har en gjutjärnspanna. De inte bara fungerar på induktionshäll, de är dessutom betydligt bättre än teflonpannor som på induktionshäll alltför lätt kommer upp i de temperaturer då de börjar avge skadliga gaser.

Gjutjärnspanna på induktionshäll

Grön matlagning

Inte nog med det – genom att laga mat med gjutjärnspanna på induktionshäll är du dubbelt snäll mot miljön! En induktionshäll använder mindre energi än en vanlig spis, enligt bl a Energimyndighetens test av induktionshällar. Och som du säkert redan vet så är en gjutjärnspanna ett mycket bättre miljöval än en teflonpanna. En anledning till det är att du kan använda lägre värme och steka kortare tid. Men en viktigare anledning är att vid tillverkningen av teflon används kemikalier som sedan släpps ut i naturen och har hittats i delfiner och isbjörnar, rapporterar bl a nyhetsorganet Mother Jones i artikeln ”Teflon is forever”. Naturskyddsföreningen avråder helt från teflonpannor (och rekommenderar gjutjärnspannor i stället) på en fråga om sopsortering av sådana (”Återvinning av teflonpanna”).

Köpa gjutjärnspanna: Priser från 379 kr på Bagaren och Kocken

Att tänka på när du använder gjutjärnspanna på induktionshäll

En induktionshäll beter sig annorlunda än andra spisar. På induktionshällen är det inte plattan som värms upp, utan kokkärlet på plattan. Gör det någon skillnad när du ska laga mat med din gjutjärnspanna på den? Inte så mycket, faktiskt, men det är några saker som du kanske vill tänka på.

  • En del oroar sig för att en gjutjärnspanna kan skada ytan på induktionshällen. Och visst kan det hända, men om du är försiktig så är risken ganska liten. Du bör dock undvika att fösa omkring pannan på hällen, utan i stället lyfta den för att flytta den och använda ett redskap för att röra om i maten.
  • Precis som på en vanlig spis värms din gjutjärnspanna upp mer ojämnt än en annan panna, så det är bra att ha lite framförhållning och värma upp pannan en stund innan du ska börja laga mat i den.
  • När den väl är uppvärmd håller gjutjärnspannan värmen länge, så det gör inte så mycket att induktionshällen kallnar snabbt när du tar av pannan tillfälligt medan du lagar mat.